Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри правилата за избор на управител

...
Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри правилата за избор на управител
Коментари Харесай

Издигат за 3 дни кандидати за шеф на БНБ

Парламентарната Комисия по бюджет и финанси одобри правилата за избор на управител на Българската национална банка. Според разпоредбите, стартирани от " ИТН ", издигането на претенденти ще се случва в доста скъсен период - три дни от приемането на процедурата в пленарна зала. Отхвърлени бяха оферти за по-разумни периоди, да вземем за пример седемдневен, какъвто предвиждаше процедурата, когато през 2015 година за шеф бе определен Димитър Радев.

Все още не е ясно дали тази процедура ще бъде приключена в границите на 46-ото Народно заседание, което може скоропостижно да бъде необуздано, защото съвсем няма вяра за съставяне на държавно управление в този мандат. 

Още в 45-ия парламент от " ИТН " повдигнаха тематиката. Тогава Пламен Данаилов от Има Такъв Народ предложи да започне правенето на процедурни правила за избор на шеф на Българска народна банка. В предходния случай останалите партии отхвърлиха концепцията на Има Такъв Народ за старт на процеса по желание на шеф на Българска народна банка. Основният мотив против нея бе, че подобни процедури в парламент с предупреден край не се стартират, тъй като се основават опасности, които може да прераснат в рецесии.

Мандатът на Димитър Радев изтече на 15 юли, но законът разрешава той да управлява централната банка до избора на нов гуверньор.

Сега от Има Такъв Народ използваха този мотив, с цел да запазят периодите в процедурата. Първо някогашният финансов министър и сегашен народен представител от ГЕРБ Кирил Ананиев изиска удължение на периодите, в които партиите да предложат свои кандидатури. " Не избираме краставичар, а вършим значим избор за сложна и виновна позиция ", аргументира се Ананиев.

Председателят на Бюджетната комисия Любомир Каримански отговори, че повече от три месеца Народното събрание е в процедура, с цел да се търси подобаващият човек.

Подкрепи го съпартиецът му Пламен Данаилов. " Процедурата можеше да бъде открита още на 15 април, по тази причина считам, че е обикновено всички политически сили да са подготвени с предложенията си. Ако това в този момент ги изненадва, по зле за тях “, стимулира се той.

В последна сметка бе признато групите в Народното събрание да повдигнат своите претенденти в период от 3 дни след одобряването на процедурните правила в пленарна зала. Кога приемането им ще залегне в програмата в пленарна зала обаче не е ясно.

Засега няма индикации, че Димитър Радев ще бъде повдигнат за втори мандат. В медиите се тиражира името на Любомир Каримански като претендент на Има Такъв Народ. Може да се прибегне и към издигането на някои от сегашните подуправители.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР